Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027
Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027 este elaborat în acord cu obiectivul Uniunii Europene (UE) de conservare, protecție și îmbunătățire a calității mediului și conform cu art. 11, art. 191 și 174 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene.
Programul Dezvoltare Durabilă contribuie la transformarea economiei Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă, disociată de utilizarea resurselor, conform obiectivelor Pactului Verde European (PVE) și a Planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării, ca parte integrantă a pactului.
PDD are ca fundament Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României (SNDD) 2030, document structurat în acord cu Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă (ODD), conform Agendei 2030 a ONU pentru Dezvoltare Durabilă și Concluziilor Consiliului UE și contribuie la obiectivele PVE astfel încât Europa să devină primul continent neutru climatic, iar creșterea economică să fie durabilă și să nu se bazeze pe utilizarea resurselor.
Infrastructura de apă și apă uzată insuficientă și inadecvată în raport cu cerințele de conformare cu directivele privind calitatea apei potabile și epurarea apelor uzate urbane:
România și-a asumat prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană implementarea Directivei nr. 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman şi a Directivei nr. 91/271/CEE privind colectarea şi epurarea apelor uzate urbane.
Astfel, până în decembrie 2015, era necesară conformarea statelor membre cu anumiți parametri ai apei potabile, iar până în 2018 statele aveau obligații privind colectarea și tratarea apei uzate în aglomerările cu peste 2.000 l.e. (locuitori echivalenți), cu termen intermediare pentru aglomerările peste 10.000 l.e. (locuitori echivalenți), în luna decembrie 2015.
În Raportul de Țară din anul 2020, se arată că politica României în domeniul apei prezintă în continuare deficiențe, în special în ceea ce privește accesul la apă și la canalizare în zonele rurale, precum și cantitatea și calitatea apei potabile. Totodată, Raportul evidențiază că acțiunile legate de colectarea apelor uzate și conectarea la infrastructura publică de canalizare nu sunt încă finalizate, iar diferența până la atingerea obiectivului fixat privind colectarea apelor uzate generate de aglomerările cu peste 2.000 l.e (locuitori echivalenți) este de 26 %. La nivelul Uniunii Europene, în medie, 96 % din cetățeni sunt conectați în prezent la rezerve de apă potabilă, iar în România, în anul 2017, doar 67,5 % din populație era conectată la servicii de furnizare a apei potabile. În România, accesul din punct de vedere financiar este cel mai scăzut dintre statele membre ale Uniunii Europene, cheltuielile cu aprovizionarea cu apă și cu canalizare reprezentând peste 6 % din cheltuielile gospodăriilor din cadrul celui mai sărac grup al populației. Măsurile identificate în Raportul de Țară vizează extinderea și modernizarea infrastructurii de apă potabilă și de apă uzată, monitorizarea calității apei potabile și modernizarea laboratoarelor pentru o mai bună monitorizare a substanțelor deversate în ape.
Deși au fost finantate proiecte prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014 – 2020și prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2007-2013/2014-2020, cu toate întârzierile admise în implementarea proiectelor, există decalaje în atingerea ţintelor asumate prin Tratatul de Aderare.
Având în vedere decalajul substanțial în îndeplinirea angajamentelor de conformare, investitiile care vizeaza sectorul apă – apă uzată din PODD 2021-2027 reprezintă o prioritate strategică și vor fi realizate conform Master Planurilor Judeţene reactualizate și a Planurilor de Management ale Bazinelor Hidrografice. Totodată, în PODD 2021-2027 va continua politica de regionalizare în sector, demarată in perioadele de programare financiară anterioare, avându-se în vedere implementarea proiectelor începute în perioada 2014-2020, a căror finalizare se va realiza începând cu anul 2023, precum și dezvoltarea de noi proiecte care vizează conformarea cu prevederile directivelor privind calitatea apei și colectarea și epurarea apelor uzate urbane.
Referitor la alimentarea cu apă, proiectele noi/etapizate prin PDD 2021-2027 vor viza, în principal, asigurarea calității apei și conectarea la sistemele de alimentare cu apă în contextul proiectelor integrate regionale de apă și apă uzată.
O pondere importantă o vor avea măsurile vizând reducerea pierderilor de apă, astfel cum a fost recomandat atât de Raportul 12/2017 al European Court of Auditors (Curtea de Conturi Europeană) „Implementing the Drinking Water Directive: water quality and access to it improved in Bulgaria, Hungary and Romania, but investment needs remain substantial”, cât și de analizele efectuate la nivel național cu privire la măsurile necesare pentru eficientizarea și asigurarea sustenabilității proiectelor.
În ceea ce priveşte colectarea şi epurarea apelor uzate urbane, finanțarea va fi acordată pentru aglomerările cu peste 2000 l.e. (locuitori echivalenți), dând prioritate finalizăriii investițiilor în aglomerările peste 10.000 l.e.( locuitori echivalenți), astfel încât să fie evitate penalitățile generate de procedurile de infringement și să nu fie afectat procesul de regionalizare, care reprezintă pilonul principal de susținere a procesului investițional în sectorul apă și apă uzată.
Totodată, proiectele vor avea ca obiectiv și asigurarea facilităților de management al nămolului rezultat de la stațiile de epurare. Pentru sectorul de apă și apă uzată se va acorda prioritate proiectelor care vizează colectarea și epurarea apelor uzate, fără a fi afectat însă principiul abordarii integrate al investițiilor în sector.
PROIECTUL REGIONAL DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ PENTRU ARIA DE OPERARE A OPERATORULUI REGIONAL ÎN JUDEȚELE CĂLĂRAȘI ȘI IALOMIȚA, ÎN PERIOADA 2014-2020 – ETAPA II, COD MYSMIS 2021 319848 se înscrie, în cadrul PDD 2021-2027, Priorității Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată și tranziția la o economie circulară; Obiectivului de politică: OP 2. – O Europă mai ecologică, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziției către o energie nepoluantă și echitabilă, a investițiilor verzi si albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice și a adaptării la acestea, a prevenirii și gestionării riscurilor, precum și a unei mobilități urbane durabile; Obiectivului specific: OS 2.5 – Promovarea accesului la apă și o gospodărire sustenabilă a apelor.